VACANTELE DE VIS ALE ROMANILOR AU RAMAS DOAR VISE

Vacanțele de vis ale românilor au rămas doar vise

Dora Constantinovici

Dacă citești revistele și blogurile de travel din lume, practic un articol din două îți spune cât e de minunat și important pentru confortul tău fizic și psihic să călătorești. Cum îți schimbă această experiență felul în care gândești, cum colecționezi amintiri pentru o viață, ești mai eficient la locul de muncă, ești chiar mai util. Realitatea este însă că foarte puțini oameni își permit să meargă într-o vacanță o dată pe an.

Am avut la un moment dat o senzație extrem de ciudată când, în mai multe ediții diferite ale unei emisiuni TV pe care o urmăream, mai multe persoane adulte recunoșteau cu jenă și cu amărăciune că n-au văzut niciodată Marea Neagră. În sensul că n-au ajuns niciodată în vacanță nici măcar pe litoralul românesc. Motivul – lipsa banilor. Am crezut totuși că este ceva întâmplător, o coincidență. Apoi, în 2013, IRES a dat publicității un studiu. Mai mult de 4 milioane de români nu au ajuns niciodată la Marea Neagră, iar peste jumătate din populaţie nu a fost pe litoralul românesc în ultimii zece ani, un procentaj similar declarând că nu şi-a luat concediu de odihnă pe perioada verii în 2013. Potrivit studiului realizat de IRES pe un eşantion de 1.473 de repondenţi, circa 22% dintre români nu au fost vreodată pe litoralul românesc, iar 37% spun că au fost doar  înainte de anul 2000.

Imediat după criză, în 2010, tot IRES realizase un alt studiu intitulat „Vacanțele de vis ale românilor au rămas doar vise”. Cu acea ocazie aflam că aproape trei sferturi dintre români (70%) nu vor pleca deloc în vacanță anul respectiv din cauza crizei economice care lovise și România.

Anii au trecut, iar în anul 2014, potrivit Agerpres, românii nu mai aveau bani nici măcar pentru programele speciale pentru vacanțele din extrasezon în genul „O săptămână la munte”. Ba mai mult, spre finalul anului, chiar și cei care își permiteau în mod constant să plece în vacanța de iarnă, din cauza lipsei banilor, renunțau la sejururile de 6-7 zile și se reorientau spre cele de 4-5.

Apoi, surpriză, în 2015, potrivit Eurostat, doar unul din zece români îşi permite să plece anual într-o vacanţă de cel puţin patru nopţi, fie ea în România sau în străinătate. Iată deci că România se afla pe ultimul loc în Europa și la capitolul vacanțe, fiind depăşită chiar şi de Bulgaria, care se presupunea că e cea mai săracă ţară din Europa şi cu un salariu mediu chiar mai mic decât cel de pe piaţa locală românească.

Explicația era că alimentele, chiria, utilităţile şi carburanţii consumă peste 60% din banii populaţiei în România. Practic, nouă nu ne mai rămân bani pentru educaţie, sănătate sau vacanţe. Un român alocă mai puţin de 10% pentru vacanţe. IRES confirma că vacanțele rămân în continuare un vis pentru mai bine de trei sferturi dintre români. Și dacă se putea ceva chiar mai trist decât datele de mai sus, iată: 7 români din 10 își petrecuseră vacanța de vară la muncă și acasă.

În România lunii iulie a anului 2016, mai mult de 50% din populaţia activă urbană nu îşi permitea  să călătorească în concediul de odihnă, potrivit unui sondaj de opinie al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie, IRES. 39% din populaţia activă urbană din România alocă pentru excursii sau călătorii mai puţin de 300 de lei într-un an, iar 15% spun că nu cheltuiesc niciun ban pentru aceste activităţi. Iar sondajul a fost realizat doar în mediul urban. Mediul rural este absent în sondaj, deși 44% din populația României se află în mediul rural, spre deosebire de alte state din Uniunea Europeană unde procentul este de doar 25%. Gradul redus de ocupare din mediul rural crește de trei ori riscul de sărăcie din aceste zone față de mediul urban, ceea ce de altfel s-a și văzut într-un studiu al Worldvision România care dezvăluia că 72% dintre familiile din mediul rural nu le pot nici măcar asigura copiilor sub 5 ani o dietă minim acceptabilă, ceea ce provoacă îmbolnăviri grave sau malnutriție. Cum ar putea oamenii aceia să ajungă la resurse care să le asigure lor și copiilor lor vacanțe măcar o dată pe an?

Văd zilnic reclame pentru vacanțe de vis, articole motivaționale despre libertatea de a călători în alte țări, deschiderea față de nou și reacția de respingere îndreptată împotriva oamenilor care n-au părăsit propria curte niciodată. Vai, ei ne trag în jos, ei sunt responsabili pentru felul în care merge țara, sunt niște neevoluați. Și mă tot întreb când vom realiza că românii sunt agresivi, violenți și ermetici mai ales din cauza sărăciei care se manifestă și la acest nivel, al concediului atât de firesc în alte părți, situație din care, iată, nu-și permit să scape nici măcar o săptămână pe an.  

Articol din numărul 17 din Gazeta de Artă Politică.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *